Bomspotters op Kleine-Brogel

Zes antikernwapenactivisten zijn gisteren rond half drie de militaire vliegbasis van Kleine-Brogel binnengedrongen. Net zoals bij een gelijkaardige kleinschalige actie in november vorig jaar, drongen de bomspotters de basis binnen langs de omheining aan de bosrijke zuidkant.

Nadat ze een stuk op het militair terrein waren geraakt, werden ze onderschept door de veiligheidsmensen van de basis. “Vervolgens heeft de politie hen meegenomen om de procedure verder af te handelen. Het gaat niet om mensen uit de omgeving. Er zaten een aantal ‘bekenden’ bij van eerdere bomspottingsbewegingen”, vertelt bevelvoerder van de basis Frederik Vansina.

De activisten die zichzelf omschrijven als ‘trainers in geweldloze actietechnieken’ wilden aanklagen dat de basis wordt gebruikt om piloten te trainen voor bombardementen met Amerikaanse kernwapens. Met hun optreden willen ze de Belgische regering aanmanen om dit jaar de nucleaire ontwapening voorop te stellen.

De bomspotters kondigen voor 3 april, de internationale dag tegen kernwapens, massale acties aan bij alle Europese basissen waar kernwapens liggen opgeslagen. “Ook de militaire basis van Kleine Brogel zal dan bezoek krijgen”, luidt het.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio