Gulheid Belgen kost staat jaarlijks 60 miljoen euro

De Belgen zijn erg gul bij benefietshows na verwoestend natuurgeweld. Zo werd er heel wat geld ingezameld na de tsunami in Azië in 2004, maar ook na de krachtige aardbeving eerder deze maand op Haïti. Die gulheid kost de staat echter jaarlijks zo'n zestig miljoen euro.

kscherpenberg

Vanaf stortingen van 30 euro aan een door de overheid erkend goed doel kan men dat geld aftrekken van het totale netto-inkomen en krijgt men met andere woorden een belastingsvermindering.

"De burger of onderneming die 100 euro schenkt, recupereert daarvan via zijn aangifte in de personenbelasting of in de vennootschapsbelasting gemiddeld 40 euro. Dat betekent dus eigenlijk dat de federale overheid gemiddeld 40 procent van de giften betaalt", weet Francis Adyns van Financiën.

In 2003, voor de tsunami dus, lag het totaalbedrag van giften op 126 miljoen euro. De schenkers recupereerden gezamenlijk 51,5 miljoen euro. In 2004 (160 miljoen) en 2007 werden de Belgen echter guller en guller en moest de staat respectievelijk 57,8 en 66,1 miljoen voor zijn rekening nemen.

Meer over Haïti