"Freya Van den Bossche neemt te veel ouderschapsverlof"

Print
"Freya Van den Bossche neemt te veel ouderschapsverlof"

Freya Van den Bossche neemt te veel ouderschapsverlof

Freya Van den Bossche ligt onder vuur bij haar collega's in de Wetstraat. De sp.a-politica zou te veel ouderschapsverlof nemen. Van den Bossche hervat begin maart haar activiteiten als Vlaams minister van Energie, Wonen, Sociale Economie en Steden.

Van den Bossche beviel op 28 november van haar derde kind, Moses. De zwangerschap verliep echter moeizaam en door complicaties moest ze de laatste weken voor de bevalling het bed houden. Daardoor is ze bijna vier maanden niet meer in de Wetstraat geweest.

Ingrid Lieten

Ingrid Lieten werd als haar vervanger aangeduid, maar volgens geruchten zou haar gebrek aan ervaring "de last voor de partij" vergroten. De socialisten willen dan ook graag dat Van den Bossche eerder terugkeert.

Het kabinet van de politica vindt dat "compleet van de pot gerukt" en zegt dat er "op geen enkele manier en in geen enkel dossier een probleem is".

Absurd

Freya Van den Bossche kan rekenen op steun van partijgenoot Kathleen Van Brempt. "Ministers hebben geen statuut en dus geen recht op iets. Maar iedereen voelt aan dat dit in de praktijk niet kan en dat hetzelfde recht moet gelden voor elke vrouw, ongeacht welke functie ze bekleedt."

"Mannelijke ministers die vader worden, zitten diezelfde dag al opnieuw achter hun bureau, want 'ze zijn nodig'. Dat is zo fout. Alsof baby's geen vader nodig hebben. Als vrouwen dat niet doen, krijgen ze een schuldgevoel aangepraat. En dat lukt nog ook. Ik heb er ook last van gehad. Dat is zo absurd", aldus Van Brempt.

Ook Miet Smet (CD&V) begrijpt de kritiek niet. "Een vrouw heeft het recht om voor haar pasgeboren kind te zorgen. Nu is dat drie maanden, maar Europa wil die periode nog verlengen. De politici die kritiek hebben, moeten zich dat goed inprenten. De enige plicht die een vrouwelijke minister heeft als ze enige tijd buiten strijd is, is dat ze goed wordt vervangen."