Kwissers opgepast

Altijd fijn bij een avondje vrienden: Trivial Pursuit. Jammer genoeg zijn er tegenwoordig zoveel versies van dat spel dat je door de bomen het bos niet zit. De Junior-edities zijn volgens mij voor niemand leuk, ook niet voor juniors. Maar wat ik gisteren speelde, was echt rampzalig:

Gva.be

hasbro.be/mcp.php/be_nl/app/product/details/113/2469/index.html" target="_blank">Team Trivial Pursuit.

Geen individuele spelers meer, wel twee teams. Er zijn een twaalftal sets met vragen. Met andere woorden, je kan het spel twaalf keer spelen. Daarna heb je alle vragen gehad. Het mythische verzamelen van kaasjes is ook voorbij. Nu mag je je pion gewoon rondjes laten draaien. De vragen zijn in verschillende thema's verdeeld: geschiedenis van het internet, of Latijn, of filmsterren, of eender wat. Er zijn  verschillende types vragen: meerkeuzevragen, of zoveel mogelijk goede voorbeelden geven, enzovoort. Er zijn zelfs enkele leuke vragen: noem zes Belgische voetbalclubs die Georges Leekens voor 2009 trainde (die vraag is bijna gelijk aan 'noem zes Belgische voetbalclubs').

Maar waar gaat het mis? Ten eerste biedt het spel te weinig. Na twaalf keer spelen alle vragen kennen, dat is gewoon belachelijk. Voor de 35 euro die het je kost betekent dat dat elk spel bijna 2 euro kost. Het is daarnaast ook wreed snel gedaan, maar de ultieme zonde van dit spel is dat het de vrees van elke doorwinterde kwisser waarmaakt: de vragen kloppen niet altijd...

Ja, ik ben iemand die wel eens moeilijk gaat doen tegen een kwismaster. En ja, dat doe ik alleen als ik ervan overtuigd ben dat ik gelijk heb. Maar mag ik de makers even wijzen op een voorbeeld van een slordige fout? Nee? Goed, ik doe het toch. De opdracht is simpel: Volgende oorlogen duurden langer adn vijf jaar. Goed of fout? Over Wereldoorlog I en Wereldoorlog II bestond weinig discussie. En de Koreaanse oorlog, tsja. Er was enkel een staakt het vuren, die oorlog is dus nog niet gedaan. Muggenziften? Tsja, ja en nee. Juist is juist. Bij een goede kwisvraag is er geen discussie. Maar de volgende twee zijn wel compleet fout: de Eerste Golfoorlog duurt volgens deze Pursuit niet langer dan vijf jaar. Fout natuurlijk: die liep van 1980 tot 1988 tussen Iran en Irak. De Iran-Irak oorlog staat er ook tussen... Ja, ik weet het ook wel: met die Eerste Golfoorlog bedoelen ze de States en co die Koeweit bevrijdden en dan netjes het zelf opgeroepen verzet tegen Hoessein lieten afslachten. Maar van een kwisvraag mag je verwachten dat ze correct is. Ik zat gisteren met enkele historici aan tafel. Was dat niet het geval geweest, dan had het behoorlijk wat moeite gekost om uit te leggen dat de vraag compleet fout zit, met heel wat discussies tot gevolg. Kortom: een niet erg mooi zicht. Nee, geef mij maar de lekker klassieke Trivial Pursuit.