Jan Goffa is nieuwe Fruitdichter

Jan Goffa is nieuwe Fruitdichter

Jan Goffa is nieuwe Fruitdichter

Sint-Truiden - Jan Goffa uit Brustem is de nieuwe Haspengouwse fruitdichter van de Keizerlijke Commanderie der Edele Fruyteniers. Hij volgt Boudewijn Knevels op, die de taak twee jaar voor zijn rekening nam.
De nieuwe dichter, die zijn werken onder de schuilnaam ‘Adelardus’ instuurde, werd uit 23 kandidaten als laureaat gekozen door een jury bestaande uit Jaak Van Assche, Luc Bels, Bert Stippelmans, Edith Oeyen, en Ingrid Lenaerts. Goffa’s gedicht ‘Knapvers’ kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus. Daarin beschrijft de nieuwe Fruitdichter de gemoedsrust van de boomgaarden en het landschap. Op een subtiele wijze wordt in enkele zinnen de verdere levensloop van de Haspengouwse vruchten weergegeven. “Vandaar dat de jury graag voor de volgende twee jaar de titel van Haspengouws Fruitdichter toekent aan Jan Goffa uit Sint-Truiden”, zegt voorzitter Jef Odeurs.

Ingenieur

Jan Goffa is geboren in 1957 in Aalst (Oost-Vlaanderen) en liep er humaniora (Latijn-wiskunde) in het Klein-College. Zowel talen en wetenschap interesseerden hem. Op aansturen van het toenmalige PMS koos hij voor een ingenieursrichting. In 1980 studeerde hij af als burgerlijk bouwkundig en transport-mechanisch ingenieur aan de Koninklijke Militaire School (KMS). Tot in 1989 oefende hij verschillende bouwtechnische functies uit bij het leger (Genie-wapen). Daarna stapte hij over naar de bouwwereld, waar hij als stabiliteitsingenieur betrokken was bij talrijke projecten.

Hij vestigde zich in Haspengouw en specialiseerde zich als zelfstandige in grondonderzoek en funderingsadvies. Hij geeft ook parttime les als lector aan de Xios-hogeschool in Diepenbeek en in de School van Saffraanberg.

Bundels

Sinds 2002 schrijft hij regelmatig gedichten. Hij publiceerde intussen – naast een tiental collectieve dichtbundels - een drietal eigen bundels. Eén ervan – Haspengoud - werd begin 2009 gepubliceerd en verzamelt 60 streekgedichten die hij hoofdzakelijk voor Het Belang van Limburg schreef, nadat hij begin 2008 voor deze krant de wedstrijd won voor de titel ‘HBVL-Stadsdichter voor Sint-Truiden’ voor één jaar. Intussen verzorgt hij ook poëtische bijdragen voor een paar tijdschriften zoals De Bink (Heemkundige Kring Sint-Truiden), Filum (Kant in Vlaanderen) en uitgaven van de Erfgoedcel van Sint-Truiden.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio