Sp.a: "Stop geld reddingsoperatie banken in het Zilverfonds"

De sp.a wil dat de regering het geld dat ze gebruikte om de banken te redden in het Zilverfonds stopt. Bovendien willen de Vlaamse socialisten dat elke werknemer voortaan recht krijgt op een tweede pensioenpijler. Dat maakte voorzitster Caroline Gennez zondag bekend in haar nieuwjaarstoespraak.

jlenaerts

Volgens Gennez gebruikt de regering de economische crisis als een alibi om niets te doen en wordt daardoor het sociaal model uitgehold. Ze vindt het niet kunnen dat het Zilverfonds wordt afgebouwd. "Indien wij de afgelopen 20 jaar zo onze oren laten hangen als deze regering, dan was er vandaag geen sociale bescherming meer", aldus Gennez.

Pensioenen

Volgens de sp.a zijn de pensioenen vanaf 2014 niet langer betaalbaar, maar doet de regering hier niets aan. Daarom werkt de partij aan een pensioenplan dat de problemen moet aanpakken.

Zo willen de socialisten dat alle werknemers recht krijgen op een aanvullend pensioen. Alle individuele pensioenregelingen op ondernemingsniveau moeten bovendien geïntegreerd worden in het publiek pensioenfonds. Zo kan het wettelijke pensioen versterkt worden.

Banken

De sp.a vraagt de regering ook om alle bijdragen die aan de banken werden gestort in kader van de reddingsoperatie, goed voor zo'n 21 miljard euro, in het Zilverfonds te stoppen. Dat zijn alle dividenden, premies en betalingen van de banken en de bijdrage die de financiële instellingen jaarlijks moeten ophoesten voor de begroting.

Meer over Caroline Gennez