Ook met bankkaart parkeren

Binnenkort zul je op verschillende manieren je parkeergeld kunnen betalen. De parkeermeters zullen aangepast worden zodat je zowel kleingeld, kredietkaart, Maestro-bankkaart of gsm kan gebruiken om te betalen.

Oppositieraadslid Patrick Uminski (Pro Genk) pleit al langer voor het sms-parkeren en heeft in die zin ook een agendapunt ingediend op de gemeenteraad. “Een uitstekend voorstel”, zegt burgemeester Dries (CD&V/N-VA). “Maar we zijn al een tijdje aan het afwegen welke betaalmogelijkheden we gaan invoeren. Omdat de huidige parkeermeters uitgebreid kunnen worden met andere modules hebben we beslist bijna alle betaalmogelijkheden toe te laten. Ik denk dat we op dat vlak eerste zijn in Vlaanderen.”

Toch is het stadsbestuur niet even enthousiast over alle betaalmogelijkheden. “Ik moet zeggen dat we met sms-parkeren toch voorzichtig zijn omdat hierin verborgen kosten zitten. De gebruiker betaalt inderdaad enkel het vastgelegde tarief en de gebruikte tijd, maar moet daar bovenop nog eens de verzend- en ontvangkosten van de sms’jes betalen.”

15 cent/sms

“Zo’n transactie om één keer te parkeren vergt twee tot vijf sms’sjes en die kosten elk 0,15 euro. We gaan nu uitzoeken of het mogelijk is een aantal bevestigingsberichtjes achterwege te laten. Dat scheelt toch ook weer wat. Het is trouwens maar één van de betaalmogelijkheden. Er zullen er in totaal vijf zijn.”

Behalve betalen met kleingeld en via sms zal voortaan ook geparkeerd kunnen worden met Maestro bankkaarten en met kredietkaarten. Een minder bekende en ook nieuwe techniek is betalen via NFC (Near Field Communication). Dat kan alleen met gsm’s die uitgerust zijn met de technologie. Het komt er op aan dat een gebruiker aan het parkeerautomaat een parkeertijd selecteert en vervolgens zijn gsm ter hoogte van de lezer van het automaat houdt. Met de gelezen gegevens houdt het toestel het bedrag af van de rekening van de gebruiker. Nog voor de zomer worden de eerste parkeermeters uitgerust met de nieuwe betaalmodules.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio