Jessaziekenhuis is tweede grootste werkgever in Limburg

Jessaziekenhuis is tweede grootste werkgever in Limburg

Jessaziekenhuis is tweede grootste werkgever in Limburg

Hasselt - Zaterdag is het nieuwe Jessaziekenhuis - de fusie van het Hasseltse Virga Jesseziekenhuis, Salvator en het Herkse Sint-Ursula-ziekenhuis - tijdens een startevent in de Grenslandhallen boven het doopvont gehouden. Twee jaar sneller dan gedacht. Vlaams minister Vandeurzen wil alvast dat Jessa een prominente rol gaat spelen in het ‘Medisch Centrum Vlaanderen’: een van de speerpunten in de toekomstplannen van Vlaanderen.
“Een uniek moment en een unieke kans”, noemde minister van volksgezondheid Vandeurzen de start van het fusieziekenhuis. Burgemeester Hilde Claes van Hasselt nam zelfs de woorden ‘historisch’ in de mond. Duidelijk is alvast dat politiek Limburg blij is dat de fusie eindelijk een feit is en dat Limburg nu meer en betere zorgkansen moet krijgen.

“Jessa is een zeer goed project voor de gezondheidszorg in Hasselt, in de provincie en zelfs in Vlaanderen”, meende Jo Vandeurzen die zelf ‘ervaringsdeskundige’ werd toen hij in Genk al zo’n ziekenhuisfusie van dichtbij meemaakte.

Vandeurzen: “Dit biedt unieke kansen en daarom moeten jullie meteen de lat ook zeer hoog, op internationaal niveau leggen. Bovendien is er het fenomeen dat Limburg snel vergrijst en hier dus steeds meer chronische zorg nodig zal zijn. De samenwerking tussen eerste, tweede en derdelijnszorg is daarom van het grootste belang als we de patiënt zo lang mogelijk in zijn eigen omgeving willen houden en verzorgen.”

Vergrijzing

Hilde Claes beloofde alvast de volle medewerking van de stad Hasselt. “Dat er een nieuw ziekenhuisgebouw komt, staat vast. Maar omdat dit zo’n complex verhaal is, duurt dat nog even. Daarom gaan we de parkeerfaciliteiten in de buurt van de Stadsomvaart aanpakken.”

Voor Jessavoorzitter Willem Descamps - die over 2 jaar wordt afgelost door Karel Peeters - is het belangrijk dat de drie campussen volwaardig bestaan. “Binnenkort verhuizen we 20 revalidatiebedden vanuit het Virga Jesseziekenhuis naar Herk-de-Stad, dat daarmee één van de belangrijkste spelers binnen de revalidatiesector wordt.”

Algemeen directeur Yves Breysem wees er op dat de fusie, die in 2006 al werd aangekondigd, twee jaar sneller dan voorzien een feit is.
Sneller dan gepland
“Omdat elke betrokkene zich dubbel geplooid heeft om dit te doen slagen. Nu al zijn we met 3.000 personeelsleden de tweede grootste werkgever in Limburg. Het is de bedoeling is dat onze teams, door nog meer specialisatie, blijven groeien. Dit is een nieuwe start met grote kansen die we met beide handen moeten grijpen.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio