Minder euthanasie in Limburgse asielen

In Limburg krijgt 10 procent van de katten en 5 procent van de honden die in een dierenasiel terechtkomen een spuitje. In Vlaanderen ligt dat gemiddelde een stuk hoger: bijna 50 procent van de katten en zo’n 20 procent honden. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Leeuwarden. Om het cijfer nog naar beneden te halen, organiseert de provincie cursussen voor de asielen.

De eerste les werd zaterdag gegeven in het kasteel van Bokrijk. “Zo willen we zorgen voor (nog) betere matching: het zorgvuldig kiezen van de juiste hond voor de juiste mens”, zegt dierenarts Ilse Rediers die de opleiding verzorgt.

“Als er een goede relatie ontstaat tussen dier en nieuwe eigenaar is de kans een stuk kleiner dat het weer in het asiel terechtkomt. En zo neemt ook de kans op euthanasie af.”

Maar het aantal dodelijke spuitjes in Limburg ligt in elk geval een stuk lager dan in de rest van Vlaanderen.

Nederland

Rediers geeft mee dat in Vlaanderen bijna de helft van de katten die in een dierenasiel terechtkomen, geëuthanaseerd wordt. Voor honden is dat bijna 20 procent. “In Limburg zien we dat dit voor 10 procent van de katten geldt en voor 5 procent van de honden. Dat is behoorlijk beter, maar toch meer dan in vergelijking met Nederland waar het gemiddelde landelijke cijfer net iets lager ligt dan in Belgisch-Limburg.”

Charter

Dat verschil heeft volgens gedeputeerde voor Dierenwelzijn Walter Cremers veel te maken met het ‘dierencharter’ dat twee jaar geleden in Limburg is ondertekend. “De Limburgse asielcentra hebben zich geëngageerd om zo weinig mogelijk dieren te euthanaseren. Dat betekent dat alleen dieren die een uitzichtloos bestaan hebben en ook lijden een spuitje krijgen.”

Elkaar helpen

In Limburg bestaat er daarnaast een overlegorgaan voor dierenasielen. “En ook dat speelt een belangrijke rol”, gaat Cremers verder. “De centra stimuleren elkaar om zo weinig mogelijk te euthanaseren.”

Aangeboden door onze partners

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio