Videorechtspraak Antwerpen-Hasselt is groot succes

Print

Videorechtspraak Antwerpen-Hasselt is groot succes

In 2009 behandelde het Antwerpse Hof van Beroep 98 rechtszaken vanuit Hasselt via een videoconferentie. Het nieuwe systeem is een groot succes. Dat zegde Justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V) gisteren in de Kamer aan Raf Terwingen (CD&V).

De Limburgse advocaten moeten om in beroep te gaan telkens naar het Hof van Beroep van Antwerpen rijden. Om dat tijdverlies te besparen had voormalig justitieminister Jo Vandeurzen een oplossing bedacht.

Vooruitgang

In alle Limburgse burgerlijke zaken (aansprakelijkheid, echtscheiding) en handelsgeschillen (faillissementen e.d.) kan men via een videoconferentie werken. De camera’s staan in Hasselt en Antwerpen en zo kunnen alle partijen met elkaar discussiëren. Ook Tongeren doet mee.

Het systeem is een groot succes. Sinds het begon in mei 2009 zijn al 98 zaken afgehandeld en er staan er nog 136 op de wachtlijst. Zo’n 268 verschillende advocaten doen mee. De Clerck zegde dat momenteel 22,5% van alle mogelijke zaken via videoconferentie worden afgehandeld.

De minister bestudeert nu of het systeem kan worden uitgebreid naar gevangenissen om gedetineerden die voor de raadkamer moeten verschijnen te verhoren, én naar jeugdinstellingen. Hij wil het ook gebruiken voor internationale rechtshulpverzoeken (bv. voor verhoren van getuigen in het buitenland). De Clerck hoopt “nog dit jaar een belangrijke vooruitgang op dit vlak te boeken”.

Op verzoek van Renaat Landuyt(sp.a) wordt ook onderzocht of videoconferenties eveneens kunnen tussen Brugge en Kortrijk enerzijds en het Gentse Hof van Beroep anderzijds.

JDW