30 procent kiezers overwoog stem op N-VA

N-VA verbaasde bij de regionale verkiezingen van juni 2009 vriend en vijand, maar het resultaat van de Vlaams-nationalisten had nog straffer kunnen zijn. 30 procent van de kiezers overwoog immers om een stem uit te brengen op de partij van Bart De Wever.

Jrosquin

Dat blijkt uit een postelectorale enquête die verschijnt in het weekblad Knack en die werd uitgevoerd door onderzoeksbureau TNS-Dimarso.

Separatisme

N-VA werd bestempeld als de grote overwinnaar van de Vlaamse verkiezingen door bijna vanuit het niets meer dan 13 procent van de stemmen te halen. Dat had echter nog meer kunnen zijn want uit onderzoek blijkt dat N-VA een kiespotentieel van 30 procent had.

Hoewel een derde van de Vlamingen overwoog om voor de Vlaams-nationalistische partij te stemmen, is de kiezer niet plots meteen meer gewonnen voor separatisme en Vlaamse onafhankelijkheid.

Rechtlijnigheid

Het communautaire thema van de staatshervorming stond pas op de veertiende plaats in de orde van belangrijkheid in de maken van de keuze in het stemhokje. Zelfs nauwelijks een derde van de N-VA-kiezers noemt zich separatistisch.

Het lijkt erop dat N-VA zijn riante verkiezingsoverwinning vooral te danken heeft aan zijn imago van rechtlijnigheid, betrouwbaarheid en continuïteit.

Slimste Mens

TNS-Dimarso wijst er ook op dat het optreden van voorzitter Bart De Wever in 'De Slimste Mens' maar een kleine rol speelde in de populariteit van de partij, maar uit de cijfers blijkt toch dat 20 procent van de N-VA-kiezers zich door de tv-kwis heeft laten beïnvloeden.

Meer over Bart De Wever

Aangeboden door onze partners