Beste beursjaar sinds 1998

Het beursjaar 2009 zal de geschiedenis ingaan als het jaar van het herstel. Wie begin vorig jaar een korfje kocht met de belangrijkste titels op de Brusselse aandelenmarkt, is nu 31,6% rijker. Dat is het beste resultaat sinds 1998. Toch is er nog altijd weinig reden voor euforie. In 2008 verloor de elitekorf door de financiële crisis de helft van zijn waarde.

jvangeyte

De prestatie van Fortis was exemplarisch. De financiële titel, die in 2008 ternauwernood overleefde en zijn waarde zag verschrompelen, werd in 2009 het best presterende aandeel uit de korf met de elitewaarden. Het concern, dat nu nog louter een verzekeringsgroep is, zag zijn koers 182% stijgen.

Bij de toppers werd het podium vervolledigd door AB Inbev (+129%) en Bekaert (+123%). Ook zij zagen hun koers het afgelopen jaar meer dan verdubbelen. De Belgisch-Braziliaanse brouwerijgroep omdat hij zijn kosten zo sterk onder controle kon houden en de materialenfirma omdat de beleggers ervan uitgaan dat de economie weer zal aantrekken.

In de elitegroep deden slechts vier aandelen niet mee aan het feest. De nutsgroep GDF Suez ging in 2009 zelfs 14% lager. Ook de telecombedrijven Mobistar (-9%) en Belgacom (-8%) deden het niet goed. En het vastgoedbedrijf Befimmo (-1%) moest licht achteruit.

Nyrstar

Op de bredere markt kroonde Nystar zich primus. Wie al zijn vermogen in aandelen van de zinksmelter zou hebben gestopt, zag zijn portefeuille in 2009 met 280,82% aandikken. De beleggers pikten de titel weer op omdat ze ook hier ervan uitgaan dat de economie weer zal aantrekken en dat is dus goed voor leveranciers van grondstoffen. Bij de slotbel van 2009 stond er weer een koers van 8,34 euro op het bord. Twaalf maanden eerder stond er nog een doffe 2,05 euro en dat voor een bedrijf dat in 2007 naar de beurs ging tegen 20 euro per aandeel.

Na Nyrstar volgden D’Ieteren (+ 272%) – dat weer betere zaken kan doen als de autoverkoop zich herstelt – en het biotechbedrijf Devgen.

Slechte start

Algemeen kon worden gesteld dat het beursjaar 2009 slecht begon. In januari en februari durfde niemand te voorspellen wanneer er een einde zou komen aan de vrije val van de aandelen. Op de financiële markten viel nog het ene lijk na het andere uit de kast. Het overkop gaan van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers in september 2008 had immers een domino in gang gezet.

Tal van financiële instellingen zaten in de problemen. Overheden moesten ter hulp snellen. De wereldeconomie zat in de grootste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat maakt dat bedrijven en consumenten hun bestellingen uitstelden, wat de toestand nog erger maakte.

Herstel

Intussen werden herstelmaatregelen genomen. De centrale banken hielden de rente bijzonder laag. Ze gingen zelfs tot tegen het nulpunt. Bovendien pompten ze massaal vers geld in de economie. Commerciële banken die geld wilden opnemen bij de centrale bank dienden nog nauwelijks waarborgen te stellen. Voorts kwamen ook overheden met gigantische herstelplannen op de proppen.

In maart vonden de beurzen hun bodem. De vrees dat nog meer banken zouden omvallen, ebde weg. Zeker nu de overheden insprongen. Bovendien kijken de investeerders vooruit. Het keerpunt werd een uitgelekte mail van topman Vikram Pandit van de Amerikaanse Citigroup, waarin hij stelde dat het aandeel van zijn bedrijf zwaar ondergewaardeerd werd.

Sindsdien werden de eerste positieve signalen opgepikt dat de toestand inderdaad niet verslechtert. En dat geeft de beurskoersen een bijkomende adem.

Het wordt nu uitkijken of de groene scheuten op de beurs opnieuw kunnen uitschieten. Of komt er dan toch een nieuwe vorstperiode die het herstel weer naar af verwijst? Over twaalf maanden kennen we het antwoord.

Johan VAN GEYTE