China denkt aan marinebasis overzee

De Chinese admiraal Yin Zhuo pleit voor het idee om een overzeese marinebasis op te richten. Die moet de Chinese schepen ondersteunen bij hun patrouilles tegen Somalische piraten.

wverhaert

De admiraal deed de uitspraken in een interview dat woensdag verscheen op de website van het Chinese ministerie van Defensie. "We zeggen niet dat onze marine overval ter wereld aanwezig moet zijn om aan onze internationale verplichtingen te voldoen", zei hij. "Wel dat we onze toevoercapaciteiten moeten versterken om aan die verplichtingen te voldoen." Yin zei er niet bij waar de nieuwe basis moet komen.

De Chinese schepen patrouilleren al meer dan een jaar in de Golf van Aden om koopvaardijschepen te beschermen tegen Somalische piraten."Ik denk dat een permanente, stabiele basis goed zou zijn voor onze operaties", zei Yin. "Ik geloof dat de landen in de regio en de andere landen die bij de operaties betrokken zijn dat zouden begrijpen."

Tegenstanders

De Chinese schepen maken momenteel gebruik van een Franse marinebasis om zich te bevoorraden, en Yin wijst er op dat ook de VS, de Europese Unie en Japan een basis hebben in de regio.

Veel landen kanten zich echter sterk tegen zo'n Chinese basis. Vietnam, Maleisië en de Filippijnen maken zich al langer zorgen om de verhoogde militaire aanwezigheid rond betwiste atollen en rotsen in de regio. En ook India heeft al zijn bezorgdheid uitgedrukt over de Chinese steun voor de bouw van een haven in het Pakistaanse Gwadar.

JG (IPS)

Meer over China