Apple verwijdert Dalai Lama uit Chinese App Store

Apple heeft applicaties die te maken hebben met de Dalai Lama verwijderd uit de Chinese afdeling van de App Store, de populaire online softwarewinkel van de fabrikant. Apple doet dat naar eigen zeggen op vraag van de Chinese overheid.

wverhaert

Via de App Store kunnen duizenden applicaties gekocht worden voor de populaire iPod en iPhone van Apple. Maar in China zijn minstens vijf applicaties die te maken hebben met de Dalai Lama zijn verwijderd uit de internetwinkel. Het gaat om programmaatjes die bijvoorbeeld spirituele citaten van de Dalai Lama geven of bijhouden waar de Dalai Lama zich bevindt.

Nobelprijs

Eén van de applicaties is een eenvoudig overzicht van Nobelprijswinnaars, waarin ook de Dalai Lama is opgenomen. Ook over Rebiya Kadeer, een verbannen Oeigoerse activiste, zijn geen applicaties te vinden.

De afwezige applicaties werden ontdekt door het gespecialiseerde tijdschrift MacWorld. Geconfronteerd met de vraag antwoordde een woordvoerder van Apple dat "Apple zich blijft schikken naar de lokale wetgeving", en dat "niet alle applicaties in alle landen beschikbaar zijn".

Yahoo en Google

Apple wordt daarmee de zoveelste softwarefirma die toegeeft aan de censuur van de Chinese overheid. Eerder deden Google en Yahoo al gelijkaardige toegevingen. Shi Tao, een Chinese journalist werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar op basis van private e-mails uit zijn Yahoo-account. Yahoo voerde aan dat het zich enkel hield aan de Chinese wet.

Google oogste kritiek door een gecensureerde versie van de zoekmachine in China aan te bieden. Daar is geen pornografische of politiek gevoelige informatie te vinden. Ook Google zei zich enkel te houden aan de lokale wetgeving.

JG (IPS)

Meer over Apple