Dolle schutter vermoordt 5 mensen in Finland en pleegt zelfmoord

In Espoo, een voorstad van de Finse hoofdstad Helsinki, zijn donderdagvoormiddag rond 10.20 uur (9.20 uur Belgische tijd) 4 doden gevallen bij een schietpartij in een druk winkelcentrum. De dader had eveneens zijn ex-vrouw om het leven gebracht en pleegde zelfmoord.

fvranckx

De dader, de 43-jarige Ibrahim Shkupolli, was van Kosovaarse origine. Hij was volgens ooggetuigen volledig in het zwart gekleed toen hij in een supermarkt op de tweede verdieping van het winkelcentrum Sello met een automatisch pistool in het wilde weg begon te schieten. Er waren op dat moment vele tientallen bezoekers aanwezig. Nadien vermoordde de man op de elektronica-afdeling een winkelbediende door twee kogels in diens hoofd te schieten.

Er vielen 4 doden. Het gaat om 3 mannen en 1 vrouw. De slachtoffers waren 27, 40, 42 en 45 jaar oud en werkten alle 4 in het winkelcentrum, dat met 170 winkels het grootste in Noord-Europa is.

De schutter vermoordde eveneens zijn ex-vrouw. Dat is volgens de politie voor de schietpartij in het winkelcentrum gebeurd. Het lichaam van de vrouw, die in het winkelcentrum werkte en eerder al mishandeld werd door Shkupolli, werd kort nadien in haar woning aangetroffen. Wellicht handelde de man uit jaloezie.

De dader vluchtte na de schietpartij uit het winkelcentrum, dat nadien meteen ontruimd werd. Na een zoektocht, waarbij de politie helikopters inzette, werd het levenloze lichaam van Shkupolli aangetroffen in de flat van de man. Volgens de politie heeft hij zelfmoord gepleegd.

Jacht

In Finland is de jacht erg populair. Maar wapenbezit is er een zeer controversieel onderwerp. Het land telt 5,3 miljoen inwoners en er zijn 1,6 miljoen vuurwapens in omloop.

De voorbije jaren vielen er bij 2 schietpartijen in scholen 20 doden. Sindsdien is er wel een strengere wapenwet gekomen.

Bekijk de beelden via YouTube:

Meer over Finland