Kortessem investeert in fietsvriendelijke wegen

De gemeenteraad heeft het licht op groen gezet voor de herinrichting van het fietspad langs de Printhagendreef. Dat is het laatste van een reeks projecten rond fietsveiligheid die in Kortessem werden opgestart na de actie “Samen Opgelost” van deze krant.

De dienst Wegen van de provincie maakte een ontwerp voor het fietspad. Burgemeester Hugo Philtjens: “De werken zullen naar schatting circa 150.000 euro kosten. Een kwart daarvan wordt gesubsidieerd door de provincie Limburg in het kader van de toeristische fietsroutenetwerken. Het fietspad in de Printhagendreef wordt in de zomer druk gebruikt. Vroeger was het een aardeweg opgevuld met wat kiezel, waardoor er regelmatig kuilen opdoken in het fietspad. Het nieuwe fietspad wordt 2,5 meter breed en wordt rechts van de bestaande kasseiweg aangelegd in betonklinkers en van het wegdek gescheiden door een verhoogde boordsteen. Verderop richting Wellen wordt het nieuwe fietspad van het wegdek gescheiden door een haag.”

Nog fietspaden

Als het fietspad in de Printhagendreef klaar is, zijn alle doelstellingen voor een meer fietsvriendelijk Kortessem bereikt. “De voorbije jaren werden tal van projecten gerealiseerd: een veilig fietsoversteekplaats op het kruispunt van de Printhagendreef, de Hasseltsesteenweg en de Winkelstraat, een nieuw fietspad richting Appeystraat tussen Wellen en Kortessem. Daarnaast werden op de gemeentelijke wegen fietssuggestiestroken, voorrangstekens, en Sint-Andrieskruizen geschilderd om alles nog veiliger te maken voor voetgangers en fietsers.

Op korte en middellange termijn zullen er op verschillende plaatsen ook fietspaden en zebrapaden bijkomen. Zo krijgen de Bronstraat en de Stationstraat in Wintershoven volgend jaar een nieuw fietspad. Het fietspad in de Bronstraat zal in betonklinkers en gescheiden van het wegdek worden aangelegd. Het fietspad in de Stationstraat wordt, aan weerszijden van de weg aangelegd in een contrasterende kleur met uitwijkstrook tussen het wegdek en het fietspad.”

Francis Croes


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio