“Limburgers moeten toog hebben om aan te hangen”

“Plekbillekkes noemen ze dat hier in Tongeren: de Limburgers moeten een toog hebben om aan te hangen en vertrekken als laatsten naar huis”, lachen de vrijwilligers die volop bezig zijn om het sportcentrum van Mal (Tongeren) klaar te stomen voor hét carnavalsmoment van het jaar: ‘Feest der Goedgemutsten’. Zo’n 4.000 carnavalisten uit heel het land worden zaterdag verwacht om de beentjes los te gooien.

“Ik slaap er al een paar nachten niet van. Er komt enorm veel bij kijken, ik zal blij zijn als ik het volk zaterdagavond rond 19.11 uur zie arriveren”, vertelt voorzitter Jean Smullenberghs van de organiserende carnavalsvereniging Hecoridders.

“Uw gloriemoment wordt 21.11 uur, als ge met FEN - de overkoepelende carnavalsfederatie, nvdr - door de zaal naar het podium stapt, voorafgegaan door de dansmariekes. Daar krijg ik elke keer weer kippenvel van”, reageren voorzitter Jef Langenaeken en Jean-Jos Lecoque van FEN.

Te klein

“Wat het Feest der Goedgemutsten is? Het woord zegt het zelf: iedereen die echt vanaf de tweede dag van het nieuwe jaar in carnavalsstemming wil zijn, moet naar hier komen. Dit is the place to be voor alle carnavalisten in Vlaanderen (en Wallonië)”, vertellen ze. “Elke provincie mag om de beurt het feest organiseren, de laatste keer in Limburg was in 2007 in Lommel. We hadden dit jaar twee kandidaten: een carnavalsgroep uit Maasmechelen en de Tongerse Hecoridders. Maar in Eisden was de zaal te klein, want je moet rekenen dat hier 3.500 tot 4.000 carnavalisten komen.”

Schlagers

Geen tonrede, geen show, geen carnavaleske taferelen: het Feest der Goedgemutsten is bovenal een dansfeest waarop iedereen de beentjes losgooit (en waar contacten tussen carnavalisten uit het hele land gesmeed worden). “De muziek is heel belangrijk, het zijn hoofdzakelijk carnavalsschlagers. Dat weet de deejay. Zodra ze met housemusic beginnen, vliegen we naar hem toe.”

100 tonnen bier

Carnaval zou carnaval niet zijn zonder ‘vloeibare genoegens’ en dus zijn 100 tonnen bier aangerukt. En om kracht op te doen, staat buiten een frituurwagen klaar. Maar gaan mensen nog in de feeststemming zijn na de oudejaarsdrukte? “Dat is nog nooit een probleem geweest. Carnavalisten zijn fysiek sterke mensen”, lachen ze.

Regionale verschillen blijken er wel te zijn: West-Vlamingen zijn ‘mindere’ carnavalvierders, Antwerpenaren en Oost-Vlamingen hebben graag een feesttafel en Limburgers willen een toog om aan te hangen.

Meteen opruimen

De Hecoridders zelf houden alvast de hoofdpijnpilletjes bij de hand, want nog diezelfde nacht moet alles afgebroken worden. “De zaal wordt zondagavond opnieuw gebruikt, dus alles moet weg. Beter meteen na het feest, want ik denk niet dat we onze mensen zondagnamiddag nog opgetrommeld krijgen”, meent ondervoorzitter Jean-Marie Van de Beek van de Hecoridders, die met het feest de kroon op hun 33-jarig - een ‘heilig getal’ in carnavalsmiddens - bestaan zetten. “We hadden al prinsessen van België, de jeugdprins. Maar dit is de kers!”

Dirk ROEFFLAER

Caroline VANDENREYT

Feest der Goedgemutsten, zaterdag 2 januari, vanaf 19.11 uur, Sportcomplex Oase in Mal (Industrieterrein Tongeren-Oost). Toegang: gratis.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio