Kinderen leren gorilla's beschermen

"Waarom maken ze gorilla's dood, waarom worden ze in kooien gestopt? Als ik later president ben, worden er geen gorilla's, chimpansees en bonobo's meer doodgemaakt", zegt Judicaëlle (10), leerling van de Holy Spirit of Moungali-school in Brazzaville.

wverhaert

Judicaëlle is een van de ongeveer honderd leerlingen van scholen in de omgeving van de Congolese hoofdstad die les over de bescherming van gorilla's hebben gehad. In groepjes van vijf, leren ze over gorilla's en andere grote apen. Laetitia (10) herhaalt wat ze heeft geleerd: "Het is verboden om een gorilla te vermoorden, eten, verkopen, vervoeren of te bezitten."

Congo kent een aanzienlijke gorillapopulatie. "Deze kinderen zijn degenen die in de toekomst bepalen wat er gebeurt. Daarom vinden we het belangrijk dat ze nu al nadenken over deze vragen", zegt Virgile Safoula, een van de cursusleiders en secretaris van Environnement Développement des Initiatives Communautaires (EDIC), een ngo in Brazzaville.

Stropers

De gorilla en de chimpansee zijn te vinden in het regenwoud van Congo-Brazzaville. De derde grote aap, de bonobo, is alleen te vinden in de bergen in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC), de oosterbuur van Congo-Brazzaville.

Milieuorganisaties en boswachters maken zich zorgen over de activiteiten van stropers en mensen die dichtbij het leefgebied van de apen wonen. Zij zouden veel dieren vangen en doden. Om daar een einde aan te maken, nam de Congolese regering een nieuwe Wildwet aan in 2008. Ook werden in dat jaar beschermde gebieden vastgesteld.

JS (IPS)