VS en Jemen plannen vergeldingsaanvallen op al-Qaida

De Verenigde Staten en Jemen zijn van plan om de verijdelde aanslag op het vliegtuig van Northwest/Delta van eerste kerstdag te vergelden met nieuwe luchtaanvallen. Er worden nieuwe doelen van al-Qaida gezocht.

Jrosquin

Die terreurorganisatie eiste de poging tot aanslag op. Afgelopen vrijdag probeerde een jonge Nigeriaan zichzelf op te plaatsen in een vliegtuig van Jemen naar de Verenigde Staten, toen het toestel boven Detroit vloog.

Volgens CNN worden er voorbereidingen getroffen "voor het geval dat president Obama represailleaanvallen beveelt". Obama zou doelen beogen "die rechtstreeks te linken zijn aan de mislukte aanslag en de voorbereiding ervan".

Menselijke fouten en systeemfouten

De Amerikaanse president had overigens felle kritiek op de veiligheidsdiensten tijdens een persconferentie dinsdag. Volgens hem had de Nigeriaanse terrorist nooit op het vliegtuig kunnen raken als de verschillende diensten beter hadden samengewerkt en de beschikbare informatie beter geïnterpreteerd werd.

Volgens Obama gaat het om een combinatie van menselijke fouten en systeemfouten. De president vindt het schrijnend dat de 23-jarige Umar Farouk Abdulmutallab niet extra gescreend werd nadat zijn vader de inlichtingendiensten hadden gewaarschuwd voor zijn zoon.