Het weer voor woensdag 30 december

Woensdag vertoeven we nog even in de zachte lucht. De minima liggen in de buurt van 4°C in het noorden en 7°C in het zuiden van Limburg. Namiddag wordt het nog even wat zachter met maxima rond 8 of 9°C in heel de provincie, maar tegen het eind van de dag zal de koudere lucht vanuit het noorden weer langzaam terrein gaan winnen.

rweytjens_fr

Verspreid door de dag kunnen er een aantal pittige regenbuien vallen, mogelijk met een donderklap.

Volgens de allerlaatste computerberekeningen ligt de vrieskou donderdagochtend al zeer dicht tegen het noorden van Limburg aan en mogelijk zal het vanaf de grens met Nederland tot zo'n 25-40km naar het zuiden al voor het middaguur gaan vriezen. Daar zou eventueel behoorlijk wat sneeuw kunnen gaan vallen, maar het is dus een kwestie van kilometers en tienden van graden, ook wat de temperatuur op grotere hoogte betreft. In het uiterste zuiden blijft het eerder bij regen tot in de loop van de namiddag. 's Avonds gaat het dan overal vriezen wat dus voor zeer gevaarlijke toestanden op de weg zal zorgen. Neem tijdig uw voorzorgen indien u Oudjaar niet thuis zal vieren. Er kan 's avonds nog wat sneeuw vallen al zal dat waarschijnlijk niet veel meer zijn.

Vrijdag kan er van tijd tot tijd wat lichte sneeuw vallen. De verschillende weermodellen berekenen iets tussen 2 en 4cm voor Limburg, al is dat dus een richtwaarde waar nog wel wat rek op kan zitten. De temperaturen schommelen de hele dag rond het vriespunt en 's avonds zal het snel gaan vriezen. Het blijft dus gevaarlijk op de wegen.

Vanaf zaterdag zet de winter dan door met zowel 's nachts als overdag stevige vrieskou. Indien er zich op vrijdag een sneeuwdek kan vormen zullen de nachten zeer koud kunnen worden met strenge vorst bij voldoende opklaringen. Mogelijk valt er vanaf dinsdag ook af en toe wat sneeuw. De kou blijft ons alvast gezelschap houden tot en met het weekend van 9 en 10 januari. We zijn goed op weg om er een strenge winter van te maken.

Ruben Weytjens

Niet te missen