Beleggers Lehman Brothers recupereren deel geld

De hefboomfondsen die geld hadden belegd bij de Engelse dochterbedrijf van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers gaan in totaal 11 miljard dollar of omgerekend 7,6 miljard euro recupereren. Dat heeft PriceWaterhouseCoopers bekendgemaakt. Het adviesbedrijf treedt op als vereffenaar voor die tak van Lehman.

jvangeyte

Lehman ging in september 2008 over de kop. Dat betekende niet alleen de echte start van de internationale financiële crisis, maar ook zorgen voor heel wat Europese beleggers.

De hefboomfondsen die geld hadden geplaatst bij de Engelse dochtermaatschappij van Lehman, die mee ten onder ging, gaan nu toch een deel van hun inleg kunnen recupereren. Het gaat om omgerekend 7,6 miljard euro.

De betrokkenen hebben tot 19 maart 2010 de tijd om hun vorderingen in te dienen. Kort daarna zal het beschikbare geld worden verdeeld en zal gestart worden met de betalingen.

Particulieren

Voor particulieren is er nog geen globale regeling uitgewerkt. Nochtans delen zij ook in de klappen. Via Ethias, Fortis, Deutsche Bank en Citibank hadden honderden namelijk obligaties gekocht van de Amerikaanse zakenbank. Precies omdat de terugbetaling daarvan volledig werd gegarandeerd. Maar door het faillissement werd het onmogelijk om die belofte te houden.

In ons land besloten Ethias en Fortis om hun klanten volledig schadeloos te stellen. Deutsche Bank en Citibank deden dat niet. Tegen Citibank wordt intussen al een proces gevoerd. Onder meer voor misleiding van de consumenten. Voor Deutsche Bank is een rechtszaak in aantocht.

De instellingen die hun klanten volledig schadeloos hebben gesteld, kunnen nu zelf een vordering indienen. De andere instellingen dienen een vordering in voor hun klanten.

JVG