"Wellicht geen tweede golf Mexicaanse griep"

Het is goed mogelijk dat er geen tweede griepgolf komt en dat ook de gewone griep amper nog brokken zal maken. Dat zegt griepcommissaris Marc Van Ranst.

kscherpenberg

"Sinds half december spreken we niet meer van een H1N1-epidemie", zegt griepcommissaris Marc Van Ranst. "We zijn toen gedaald tot 2.370 nieuwe griepgevallen per week, na een piek van 50.415 gevallen eind oktober."

Volgens de Gentse infectioloog Renaat Peleman is het zelfs goed mogelijk dat er helemaal geen tweede golf van de Mexicaanse griep komt. "Kijk maar naar Australië, waar het nu zomer is. Daar is het bij één golf gebleven", aldus Peleman.

Gewone griep

Verder is er een goede kans dat we weinig of geen last gaan hebben van de normale jaarlijkse seizoengriep, die meestal piekt vanaf eind januari. "Ook dit valt niet te voorspellen", zegt Van Ranst.

"Maar het is bij vroegere pandemieën voorgekomen dat de gewone griep toen verdween - waarom precies, weten we niet - en rond deze tijd zien we in andere jaren meestal al een eerste lichte stijging van het aantal gewone griepgevallen, nu nog niks."

DH

Meer over Marc Van Ranst