Personenbelasting daalt in 2010

Meerderheid: Open Vld (9), sp.a (1)

Oppositie: CD&V-D2 (8), VB (1)

Volgens schepen Greg Claes (Open Vld) zal de belastingdruk voor de inwoners in 2012 gedaald zijn tot het gemiddelde van de Limburgse gemeenten. Vanaf 1 januari 2010 daalt alvast de gemeentelijke personenbelasting van 9 naar 8,5%. Een gezin met twee kinderen bespaart zo tientallen euro’s.

Claes: “Deze belastingverlaging is gebaseerd op financiële berekeningen en prognoses van de komende 3 jaar. Een nog grotere belastingverlaging zit er niet in. Wij willen nog voldoende reserves behouden voor een aantal belangrijke dossiers en investeringen, zoals de aanpassing van het rioleringsnetwerk, het onderwijs in Vliermaalroot, milieu, politiehuisvesting, …”.

Volgens CD&V-oppositieleden Camille Cuyx, Ernest Eckelmans en Tom Thijsen, is er wel voldoende budgetruimte voor een grotere belastingvermindering. Zij verwezen naar de extra inkomsten die de gemeente het afgelopen jaar heeft genoten: verkoop van de kabel aan Telenet, de tegemoetkomingen van de Vlaamse overheid in de leningslast en de verkoop van gemeentelijke gebouwen.

Schepen Willy Claes (sp.a) lichtte de verschillende milieubelastingen toe. Een rol pmd-zakken zal vanaf 2010 slechts 2,5 euro per rol kosten, in plaats van 5 euro. Wie zijn pmd-afval naar het recyclagepark brengt, moet dit wel in een pmd-zak doen. Hierop volgde kritiek van CD&V. Het grofvuil wordt vanaf 2010 maandelijks gratis ingezameld op aanvraag. Dit stuitte op heel wat weerstand. Ook Open Vld had binnen het bestuur van Limburg.net gepleit voor het behoud van een maandelijkse ophaling zonder aanvraag.

FrCr

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio