Man verschalkt veiligheidsdiensten luchthaven Zaventem tweemaal

Ondanks de verscherpte veiligheidsmaatregelen die momenteel gelden op de luchthaven van Zaventem heeft een man maandag tweemaal de veiligheidsdiensten weten te verschalken.

fvranckx

De jongeman uit het Afrikaanse Guinee, die hier als asielzoeker verblijft, klom in de nacht van zondag op maandag over de hoge hekken van de luchthaven en raakte tot het tarmac. Daar werd hij door de veiligheidsdiensten opgepakt.

Omdat hij niet voorkwam op een lijst met terreurverdachten, werd de man vrijgelaten.

Slaapplaats

Maar op het einde van de voormiddag klom de man opnieuw over de hekken van de luchthaven. Ditmaal raakte hij tot bij een geparkeerd vliegtuig van Jetair.

De man werd door een buschauffeur, die passagiers naar een ander toestel bracht, opgemerkt terwijl hij aan het prutsen was aan het veiligheidszegel van het vliegtuig.

De buschauffeur verwittigde meteen de veiligheidsdiensten van de luchthaven. Die troffen de man aan in het toestel.

De Afrikaan was naar eigen zeggen op zoek naar een warme slaapplaats. Hij is inmiddels gecolloqueerd en zal een psychiatrisch onderzoek ondergaan in een gespecialiseerde instelling.

Het vliegtuig van Jetair bleef nog enige tijd aan de grond omdat de politie het toestel volledig moest onderzoeken.

Paniek

Het incident doet vragen rijzen over de veiligheid van de luchthaven van Zaventem, net nu dat er extra maatregelen gelden sinds de mislukte aanslag op een vliegtuig in Detroit op kerstdag.

Volgens Jan Van der Cruysse van Brussels Airport was er echter geen reden tot paniek: "De man had geen kwade bedoelingen. Dit heeft niets te maken met terrorisme. We kunnen het mensen enkel zo moeilijk mogelijk maken om op het luchthaventerrein te komen."

Meer over Zaventem