Het weer voor dinsdag 29 december

Dinsdagochtend vriest het overal lichtjes. Voormiddag is het eerst nog droog maar rond de middag bereikt een neerslagzone onze provincie vanuit het zuiden. Misschien wordt de regen kort vooraf gegaan door smeltende sneeuw want de temperatuur loopt tot de middag maar traag op tot net boven het vriespunt.

rweytjens_fr

Namiddag klimt het kwik dan verder tot 7°C in het zuiden van Limburg en 4°C in het noorden. Tot middernacht kan er tussen de 10 en 15 liter regenwater per vierkante meter vallen.

Woensdag blijven we nog even in de zachtere lucht vertoeven. De minima liggen in de buurt van 4°C in het noorden en 7°C in het zuiden van Limburg. Namiddag wordt het nog even wat zachter met maxima rond 8°C in heel de provincie, maar tegen het eind van de dag zal de koudere lucht vanuit het noorden weer langzaam terrein gaan winnen. Tijdens het eerste deel van de dag kunnen er nog een paar regenbuien vallen maar namiddag blijft het op de meeste plaatsen droog.

Donderdagochtend liggen de temperaturen waarschijnlijk nog net boven het vriespunt, al leunt de koude lucht wel al aan tegen het noorden van de provincie. In het zuiden van Limburg kan het best 4 tot 5°C zachter zijn in vergelijking met het noorden. Eerst valt er overal regen maar die regen zou in het uiterste noorden misschien al af en toe kunnen overgaan in sneeuw. In het zuiden blijft het nog bij regen. De maxima zijn ongeveer gelijk aan de minima.

Vrijdag zakken de temperaturen dan overal tot rond het vriespunt en kan het ook overal gaan sneeuwen. Mogelijk is dat eerst nog regen in het zuiden van de provincie, maar ook daar zal de koude lucht uiteindelijk weten door te dringen. Er zou best wel eens veel sneeuw kunnen vallen, al is het eigenlijk nog wat te vroeg voor details. Er zijn namelijk ook modelberekeningen die het zo goed als droog houden.

Vanaf zaterdag zet de winter dan door met zowel 's nachts als overdag vrieskou. Indien er zich op vrijdag een sneeuwdek kan vormen zullen zeker de nachten zeer koud kunnen worden met strenge vorst. Dit is dan waarschijnlijk het begin van een koudegolf want het ziet ernaar uit dat we de kou de hele volgende week zullen vasthouden.

Ruben Weytjens

Niet te missen