Al-Qaeda eist mislukte aanslag Detroit op

De terroristische groepering 'Al-Qaeda op het Arabische Schiereiland' heeft op een website de mislukte aanslag op vlucht 253 van afgelopen vrijdag opgeëist.

fvranckx

De groepering spreekt van een vergeldingsactie voor een Amerikaanse aanval op hun beweging in Jemen en roept verder op tot het doden van medewerkers van westerse ambassades in de regio.

De Amerikaanse krant New York Times schreef maandag dat de VS in de strijd tegen het terrorisme een verdekte operatie tegen Al-Qaeda in Jemen is begonnen. Sedert een jaar zijn er in het land enkele in terreurbestrijding opgeleide CIA-agenten aanwezig.

Daarnaast zouden er speciale commandotroepen begonnen zijn aan de opleiding van Jemenitische veiligheidstroepen en heeft het Pentagon zijn militaire steun massaal opgevoerd.

Training

De 23-jarige Nigeriaanse dader, Umar Farouk Abdulmutallab, beweerde bij zijn aanhouding meteen dat hij de aanslag wou plegen in opdracht van Al-Qaeda. Bovendien raakte bekend dat Al-Qaeda enkele dagen voor de mislukte aanslag een videoboodschap had verspreid waarin sprake was van "een bom die de vijanden van God zou treffen".

Abdulmutallab zou via het internet in contact zijn gekomen met een radicale imam in Jemen. Die verwees hem door naar leiders van Al-Qaeda in het land, bij wie de Nigeriaan een maand training volgde. Hij leerde er onder meer bommen maken.

Nadien zou Abdulmutallab de opdracht hebben gekregen om het vliegtuig van Amsterdam naar Detroit kort voor de landing te laten ontploffen zodat er ook op de grond slachtoffers zouden vallen.

"Alle veiligheidsbarrières doorbroken"

De groepering zegt dat hun "Nigeriaanse broeder" bij zijn operaties "alle veiligheidsbarrières heeft doorbroken" en de Amerikaanse inlichtingendienst het nakijken heeft gegeven.

President Obama, die in eigen land onder vuur ligt omdat hij op dit ogenblik met zijn familie op vakantie in Hawaï is, verzekert de Amerikanen er inmiddels van dat de overheid er alles aan doet om de veiligheid van het vliegverkeer te garanderen.