Thailand deporteert Hmong-asielzoekers

Thailand heeft zijn leger opdracht gegeven om meer dan 4.000 mannen, vrouwen en kinderen van de Hmong, een etnische minderheid, te deporteren naar Laos. De Hmong waren uit dat land gevlucht, op zoek naar politiek asiel.

wverhaert

Maandag werden de eerste 440 Hmong, een etnische groep die leeft in de bergen van Noord en Centraal-Thailand, uit een geïsoleerd kamp in de provincie Petchabun in het noordoosten van Thailand gehaald. Daarvoor werden 4500 militairen en politieagenten ingezet, volgens de woordvoerder van de Thaise regering, Panitan Wattanayagorn.

Laos

Het besluit van Bangkok om de Hmong terug te sturen naar het communistische Laos, leidde tot protesten uit de internationale gemeenschap. Vooral de Verenigde Staten roerden zich. Washington stoort zich aan de houding van de Thaise autoriteiten om de deportatie te rechtvaardigen door de meerderheid van de Hmong af te schilderen als "economische migrant", niet als vluchteling.

"Je kunt niet stellen dat al deze mensen economische migranten zijn, tenzij de Thaise regering alle individuele dossiers kent", zegt Eric Schwartz, assistent-minister voor Bevolking, Vluchtelingen en Migratie.

Erkend vluchteling

De Amerikaanse regering, de Verenigde Naties en bezorgde mensenrechtengroepen stellen dat tenminste 158 Hmong-asielzoekers door de Verenigde Naties erkend zijn als vluchteling. Bij nog eens tachtig anderen werden schotwonden geconstateerd, wat suggereert dat ze geweld in Laos ontvlucht zijn.

"De Thaise autoriteiten weten heel goed dat de VS en andere landen bereid zijn om personen die bescherming nodig hebben, op te nemen", zegt Schwartz, die vorige week nog in Bangkok was om de Thaise plannen te beïnvloeden.

JS (IPS)

Meer over Thailand