VS geeft toe dat veiligheidssysteem luchtvaart heeft gefaald

De Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Janet Napolitana geeft toe dat het veiligheidssysteem voor de luchtvaart heeft gefaald.

fvranckx

Ze komt dus terug op haar uitspraak van zondag. Toen gaf ze aan dat het systeem wel werkte, ook al had de 23-jarige Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab vrijdag vrij gemakkelijk een explosief aan boord van een vliegtuig gebracht.

Bovendien stond Abdulmutallab sinds november op een Amerikaanse lijst van verdachte personen omdat zijn visumaanvraag geweigerd was en had zijn familie contact opgenomen met de internationale veiligheidsdiensten omdat ze al 2 maanden niets meer van de jongeman hadden vernomen.

President Barack Obama laat ondertussen onderzoeken hoe iemand als Abdulmutallab op een lijst van verdachte personen belandt en hoe explosieven op passagiers kunnen worden gedetecteerd. Er komen ook opnieuw extra veiligheidsmensen op alle vluchten in de VS.

Meer aanslagen

Abdulmutallab zelf heeft tijdens een ondervraging meegedeeld dat er meer aanslagen zullen volgen.

Hij zou over die informatie beschikken omdat hij naar eigen zeggen is opgeleid door de terreurnetwerk Al-Qaeda. Al is het volgens Napolitana nog steeds niet duidelijk of er een link is tussen de mislukte aanslag en het terreurnetwerk.