Operatoren verwachten meer dan 400.000 sms'en per minuut op oudjaar

De gsm-operatoren Proximus, Mobistar en Base treffen momenteel voorbereidingen om de vele miljoenen sms'en op oudejaarsavond te kunnen verwerken.

fvranckx

Proximus verwacht dat het tijdens de oudejaarsnacht ongeveer 130.000 sms'en per minuut zal behandelen. Berichten die niet meteen bezorgd kunnen worden, worden in een wachtrij opgeslagen. De maximumcapaciteit van die wachtrij bedraagt 30 miljoen sms'en.

Bij Mobistar schatten ze dat ze 132.000 berichten per minuut zullen moeten verwerken. Dat is 10 procent meer dan vorig jaar. In totaal verwachten ze dat ze 35 miljoen sms'en gaan behandelen.

Base laat weten dat het tussen 21 december en 4 januari dubbel zoveel personeelsleden inschakelt en extra capaciteit voorziet voor de sms-stromen tijdens de feestdagen. Op die manier kunnen ze tot 3.000 sms'en per seconde verwerken.

De traditionele piek van het sms-verkeer op oudjaar ligt tussen 23 en 1 uur 's nachts. De gsm-operatoren raden hun klanten dan ook aan om hun berichten te spreiden tussen 20 en 8 uur de volgende ochtend.

Meer over Proximus