Een van de ontsnapte gevangenen in Namen opgepakt

Een van de twee gedetineerden die zondag ontsnapten uit de gevangenis van Namen is opgepakt.

ghouben

Dat meldt VTM. De twee zaten vast voor diefstal met geweld en drugsfeiten.

Het onderzoek naar de precieze omstandigheden van de dubbele ontsnapping in Namen zondag is nog niet afgerond. Minister van justitie Stefaan De Clerck wijst al op enkele vaststellingen: "Ondermeer het feit dat er weer geweld werd gebruikt, dat de ontsnapping georganiseerd werd tijdens een minder bezette zondagsdienst, en dat de gevangenen door het lager aantal personeelsleden dachten de situatie gemakkelijker onder controle te kunnen krijgen".

Volgens de minister zijn al verschillende maatregelen genomen tegen het gebruik van geweld in gevangenissen. Op 1 januari treedt een richtlijn in werking die het gevangenispersoneel meer opleiding en training biedt om geweldsituaties de baas te kunnen.

Modderfiguur

De twee gevangenen die zondag in Namen ontsnapten, hadden een vrouwelijke cipier bedreigd met een mes. Zondagmorgen was ook al een gevangene ontsnapt uit de gevangenis van Dinant.

Door de recente golf van ontsnappingen slaat ons land een modderfiguur. In de periode tussen 2000 en 2008 ontsnapten jaarlijks gemiddeld 26 gedetineerden. Dit jaar waren er dat 32.

Meer over Dinant