Test-Aankoop groepeert 850 slachtoffers Lehman Brothers

850 mensen die geld dreigen te verliezen op een obligatie van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers die ze via Citibank hebben gekocht, hebben een mandaat gegeven aan de consumentenorganisatie Test-Aankoop om hun belangen te verdedigen.

jvangeyte

Citibank verkocht obligaties van Lehman Brothers met als argument dat het kapitaal gegarandeerd terugbetaald zou worden. Die laatste belofte kan nu wellicht niet meer worden nagekomen. Lehman Brothers ging failliet, ondanks de goede kredietwaardigheidheidsbeoordeling die het bedrijf kreeg toen de obligaties werden uitgegeven.

Volgens heel wat consumenten ging Citibank echter ook in de fout. De bank had moeten weten dat het slecht ging bij Lehman. Ze daagden de instelling voor de rechter.

Proces

Om 1 december ging een proces tegen Citibank van start. Meer dan 1.000 mensen kwamen opdagen. Wie wou, kreeg een datum om zich in het proces burgerlijke partij te stellen. Een probleem daarbij is dat het proces eentalig in het Frans zal verlopen, hoewel de meeste benadeelden Nederlandstalig zijn.

Test-Aankoop neemt nu een aantal zaken over. Wie wil, kan zich voor de rechtbank laten vertegenwoordigen door advocaten van de consumentenorganisatie. Ze moeten zich dan wel voor eindejaar aanmelden.

Schadevergoeding

Volgens Test-Aankoop is er geen twijfel dat Citibank in de fout is gegaan. Toch is het niet zeker dat iedereen volledig of zelfs maar ten dele zal worden schadeloos gesteld. Bij processen in het buitenland hebben sommige rechtbanken al banken veroordeeld die door Lehman gewaarborgde beleggingen hadden verkocht, maar niet allemaal.

Meer dan 850 mensen sloten zich al aan bij de actie van Test-Aankoop voor een bedrag van ruim 20 miljoen euro.

JVG