Nederlandse held: "Ik voelde dat er iets fout zat"

De Nederlander Jasper Schuringa is dé held van het moment. Op de dramatische vlucht naar Detroit nam hij de Nigeriaanse terrorist in een houdgreep voor die zijn terreurdaad kon uitvoeren. "Ik voelde dat er iets fout zat. Plotseling zag ik rook en tegelijkertijd hoorde ik een knal."

ikerremans

"Nu, achteraf, besef ik pas wat er is gebeurd. Alles ging zo razendsnel", vertelt hij aan De Telegraaf.

'Gewone knul'

"Ik zat rechts, twee gangpaden van de dader verwijderd. Tijdens de vlucht was er niets aan de hand. Die jongeman viel aanvankelijk niet echt op. Een gewone knul." Enkele minuten voor de landing veranderde er iets.

De Nederlander zag dat Umar Farouk Abdulmutallab onrustig werd en begon te rommelen met zijn spullen. "Plotseling hoorde ik een knal. Het leek op vuurwerk. Ik heb me tussen de passagiersstoelen doorgewurmd en me op die man gestort. Ik moest zeker weten of hij nog meer explosieven bij zich had.”

Schuringa hield de Nigeriaan in een houdgreep tot na de landing. Hij verbrandde zijn handen, scheurde zijn kleren, maar verijdelde wel een terreuraanslag. Achteraf weet hij niet meer wat hem overkwam, maar ondertussen is hij wel een grote held geworden. Hij heeft al meer dan 3.500 fans op Facebook.

Explosief

De Nigeriaan had 80 gram van de uiterst explosieve stof pentaerythritol tetranitrate (PETN) bij zich. Hij wilde het tot ontploffing brengen, maar het goedje vatte enkel vuur. Aan boord van het toestel zaten 268 passagiers en elf bemanningsleden.

Umar Farouk Abdulmutallab werd gearresteerd.

Foto: Facebook