Situatie in Iran escaleert, regime pakt opposanten op

De situatie in Iran escaleert. Het regime heeft het internet zo goed als afgesloten en is bezig met oppositieleden te arresteren. Bij de gearresteerden zijn ook naaste medewerkers van Mir Hossein Mousavi.

ghouben

Dat meldt de BBC. Vandaag zou de neef van presidentskandidaat Mousavi, Seyed Ali Mousavi die zondag een kogel in de rug kreeg tijdens de protesten, begraven worden. Maar zijn lichaam is door de veiligheidsdiensten mee genomen. De begrafenis, zo werd voorspeld, zou uitdraaien op een nieuwe golf van protest.

De Iraanse staatstelevisie geeft intussen wel toe dat er meer dan 5 doden zijn gevallen bij de onlusten in de hoofdstad Teheran afgelopen zondag maar zegt dat het gaat om "antirevolutionaire terreurelementen". De officiële balans van de protesten staat nu op 8 doden. Even werd officieel melding gemaakt van 15 doden, maar dat werd snel gecorrigeerd.

Ibrahim Yazdi

De voormalige minister van buitenlandse Zaken Ibrahim Yazdi, leider van een liberale oppositiepartij (MLI), is in de nacht van zondag op maandag thuis opgepakt door de veiligheidsdiensten.

Van de getroffen manifestanten zijn er minstens vier gestorven door kogels. Bij de protesten zondag kwamen tienduizenden mensen op straat en hebben de ordetroepen volgens bronnen van de oppositie met scherp op de massa geschoten. Dat zou op meerdere plaatsen zijn gebeurd.

De protesten, die oplaaiden naar aanleiding van een religieus sjiitisch feest, richten zich tegen president Mahmoud Ahmadinejad en ayatollah Ali Khamenei, de hoogste geestelijk leider van Iran. De oppositie stelt dat Ahmadinejad de verkiezingsuitslag heeft gemanipuleerd. Volgens de officiële uitslag kreeg hij ruim 65 procent van de stemmen. De belangrijkste oppositiekandidaat Mousavi kreeg 34 procent.

Meer over Iran