Het weer voor maandag 28 december

Maandag komen er vrij veel wolken voor maar af en toe is er ook ruimte voor opklaringen. In de voormiddag vallen er verspreid een aantal lichte buitjes. Namiddag blijft het op de meeste plaatsen droog maar een enkele lokale bui is nooit uitgesloten.

rweytjens_fr

Het blijft vrij fris met namiddag temperaturen tot hooguit 4°C. Vanavond en komende nacht gaat het lichtjes vriezen.

Waarschijnlijk worden de minima voor dinsdag wel tijdens het eerste deel van de nacht bereikt want naar de ochtend toe komt er samen met dikker wordende bewolking vanuit het zuiden al wat zachtere lucht opzetten. In de loop van de ochtend gaat het vervolgens overal regenen. Misschien wordt deze regen kort vooraf gegaan door smeltende sneeuw. Tot de avond kan er vervolgens flink wat regen vallen; ergens tussen de 10 en 15 liter per vierkante meter. De temperatuur zal ook geleidelijk oplopen naar waardes rond 6-7°C tegen de avond. Koude lucht zit echter wel vlakbij maar waarschijnlijk zal de zachtere lucht toch kunnen doordringen tot ergens halverwege Nederland.

Woensdag wordt de zachte lucht volgens de meeste modeloplossingen dan weer stilaan naar het zuiden terug gedrongen. In de ochtend is het nog zacht met een graad of 7 maar reeds rond de middag kunnen daar een paar graadjes vanaf geknabbeld zijn. Tijdens het eerste deel van de dag kunnen er nog een paar regenbuien vallen maar namiddag blijft het op de meeste plaatsen droog. Waarschijnlijk zal het in de nacht naar donderdag dan weer gaan vriezen.

Vanaf donderdag wordt het zeer onzeker op de weerkaarten. Het Europese model laat ons dan reeds in koude lucht terecht komen met zelfs flink wat sneeuw. Het Duitse model laat dit pas vrijdag gebeuren en zowel het Amerikaanse als Britse model wachten met de kou tot 2 of 3 januari. Wie uiteindelijk gelijk zal krijgen valt af te wachten maar het is dus zeker aan te raden om de weersvoorspellingen voor Oudjaar en Nieuwjaar goed in de gaten te houden om tijdig eventuele voorzorgen te kunnen nemen indien u de baan op moet.

Vanwege deze uitzonderlijke situatie wil ik u voor meer duiding bij de weermodellen ook eens verwijzen naar m'n eigen website. Daar heb ik namelijk meer ruimte voor achtergrondinformatie.

Ruben Weytjens

Niet te missen