Vaticaan wil copyright op de paus en zijn symbolen

Het Vaticaan wil het gebruik van de term paus en de naam van de paus aan banden leggen. "De toenemende populariteit en het respect voor de paus" in de voorbije jaren hebben velen ertoe aangezet om de naam van de paus te gebruiken, zo argumenteert De Heilige Stoel.

ghouben

Daarom is het nodig om het gebruik van de naam, de beeltenis van de paus en de pauselijke symbolen te controleren. Dat meldt het Catholic News Agency.

Het Vaticaan voelt de behoefte om zelf te controleren dat "de opvolgers van de apostel Petrus" met het nodige respect worden behandeld. De pauselijke symbolen en zijn blazoen worden in toenemende mate gebruikt voor zaken die niets met het geloof of de katholieke kerk te maken hebben. Het gebruik van alles wat naar de paus verwijst, zou bij de Heilige Stoel moeten voorgelegd worden voor toestemming.

Volledige controle

Volgens de Pravda , immer kritisch voor Westerse instellingen, wil het Vaticaan zo vooral meer aandacht voor het katholieke geloof en volledige controle over religieuze items krijgen.

Paus heeft kritiek

De krant wijst erop dat het Vaticaan de voorbije drie jaar voortdurend geprobeerd heeft een copyright te bekomen op alles wat met de paus te maken heeft, hoewel paus Benedictus XVI zelf het algemene gebruik van een copyright bekritiseerde omdat het ingaat tegen de solidariteit. In 2006 sloeg de Heilige Stoel het kopiëren van pauselijke documenten in de ban en in 2007 werd aangekondigd dat er een copyright zou komen op beelden en op de stem van de paus.