"U hebt niet één maar x-aantal levens in een Multiversum"

De theorie over parallelle universums is al lang populair bij avontuurlijk aangelegde en ruimdenkende geesten, maar nu duiken er in de harde fysica ook aanwijzingen op in die richting.

ghouben

Berekeningen over de kracht die is vrijgekomen bij de Oerknal 14 miljard jaar geleden, wijzen uit dat de massa energie dermate groot was, dat ze moet uitdeinen tot buiten het bekende universum. Er zouden zich met andere woorden nieuwe universums vormen, zoals zeepbellen aan het wateroppervlak. Er zou geen universum zijn, maar een 'Multiversum'

Tot deze onthutsende vaststelling komen de fysica-professor Alexander Vilenkin van de Tufts University in Massachusetts en Andrei Linde van de Stanford University.

Mens is een detail

Volgens SpiegelOnline, dat een uitgebreid artikel aan deze stelling wijdt, zou dit een tweede copernicaanse revolutie teweeg brengen in het denken van de mens. Nikolaus Kopernikus, gestorven in 1543, was de eerste om te zeggen dat de aarde rond de Zon draaide in plaats van omgekeerd. Een stelling die de mens en zijn plaats in het universum tot zijn ware proportie herleidde, namelijk een detail.

Bescheidenheid

Het feit dat de Oerknal volgens de brekeningen van Vilenkin en Linde niet het enige begin van het universum was, is zo mogelijk nog ingrijpender. Elke nieuw universum gaat gepaard met een nieuwe knal. Omdat er een onvoorstelbaar groot aantal universums kan bestaan, zo argumenteert Vilenkin, bestaan er ook vele vormen van leven.

Ondermeer mensen en dubbelgangers van onszelf. Wat ons tot nog grotere bescheidenheid moet aanzetten.