Kamp pakt uit met nieuw soldatenbier

Gisteren is in Leopoldsburg ‘De Soldaat’ voorgesteld. Het gaat om een blond pittig bier van 8,5 % met gisting op fles. Dit kwam er onder impuls van wijlen Ray Verpoorten. Die vond dat het typische soldatenbier van weleer niet mocht ontbreken in een garnizoensgemeente.

De kelnerloop was een uitgelezen moment om dit nieuwe streekproduct in de kijker te zetten. Een span met een authentieke bierkar hield halt aan de verschillende cafés om de eerste lading feestelijk te verdelen. Het blonde bier wordt artisanaal gebrouwen volgens een oud Kempisch recept met gisting op fles. Het heeft een alcoholgehalte van 8,5 % en wordt op de markt gebracht door de Affligem Brouwerij, een voormalige familiebrouwerij in Opwijk. Daar wordt het exclusief gebrouwen voor de toeristische dienst. Prik & Tik Leopoldsburg zorgt voor de verdeling.

Toen destijds het caféleven in Leopoldsburg nog floreerde door de aanwezigheid van duizenden dienstplichtigen, bestond er een soldatenbier, maar dat werd niet overal geschonken. Sommige caféhouders waren contractueel gebonden aan bepaalde leveranciers. Ray Verpoorten, de voormalige voorzitter van de toeristische raad die enkele maanden geleden overleed, was al langer op zoek naar een waardige opvolger van dit soldatenbier. Vanaf nu telt Leopoldsburg een trio aan streekproducten: de Kampse borrel, de soldatenkoek en het soldatenbier.

SB

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio