Gemeente wil sikhs integreren

Na de OCMW-raad heeft ook de gemeenteraad van Alken haar zegen gegeven aan een Lokaal Sociaal Beleidsplan. Het omvat een ruim luik met doelstellingen en allerhande acties. Eén van de opvallende werkpunten in het actieplan is een verbeterde integratie van de sikh-gemeenschap.

Volgens cijfergegevens van het Provinciaal Integratiecentrum uit 2008 blijkt de grootste minderhedengroep in Alken Indiërs te zijn.

“Deze groep van een zestigtal mensen bestaat hoofdzakelijk uit sikhs met verschillende verblijfsstatuten.

De sikh-gemeenschap bestaat uit een heterogene groep. Afhankelijk van het verblijfsstatuut zien we twee groepen met een verschillend leefpatroon. Enerzijds herkennen we een brede groep met een gewoon aanvaard leefpatroon, mensen met uitzicht op een langdurig verblijf: nieuwe Belgen en families met gezinshereniging. Anderzijds kennen we de mensen met weinig of geen perspectief op een lang verblijf: alleenstaande mannen met asielprocedure en illegalen. Zij zorgen eerder voor overlast, zoeken elkaar op en geven een vertekend beeld van de sikhgemeenschap”, aldus de studie.

Kerst

Om de integratie van deze groep te verbeteren willen gemeente en OCMW de sikh-gemeenschap actief betrekken in het dorpsleven. Concreet denkt men daarbij aan de aanwezigheid op gemeentelijke manifestaties, zoals de kerstproeverij, het fair trade-ontbijt en de 11.11.11.-actie.

Senioren

Ook voor Poolse seizoensarbeiders zijn trouwens initiatieven voorzien.

Het plan oogt ook op andere vlakken indrukwekkend, met onder meer vorming van personeel om inwoners beter te kunnen informeren op het vlak van welzijn.

Zo zullen 85-plussers bezoek krijgen, net als sociaal geïsoleerden. Verder is er aandacht voor senioren en gehandicapten en wordt gedacht aan de oprichting van een adviesraad voor personen met een beperking. Eén van de initiatieven werd intussen al in de praktijk omgezet, met de organisatie van dorprestaurants in De Kouter en in het Cecilia-rustoord van Terkoest.

Ivan VANDERSMISSEN

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio