Het weer voor maandag 28 december

Maandag komen er vrij veel wolken voor maar af en toe is er ook ruimte voor opklaringen. Het blijft wel op de meeste plaatsen droog maar een enkele lokale bui is niet uitgesloten. De minima liggen rond +1 of +2°C en aan de grond kan het licht vriezen.

rweytjens_fr

Het blijft een frisse dag met namiddag temperaturen tot hooguit 4°C. 's Avonds en in de nacht naar dinsdag gaat het lichtjes vriezen.

Waarschijnlijk worden de minima voor dinsdag wel tijdens het eerste deel van de nacht bereikt want naar de ochtend toe komt er samen met dikker wordende bewolking vanuit het zuiden al wat zachtere lucht opzetten. In de loop van de ochtend gaat het vervolgens overal regenen. Misschien wordt deze regen kort vooraf gegaan door smeltende sneeuw. Tot de avond kan er vervolgens flink wat regen vallen; ergens tussen de 10 en 15 liter per vierkante meter. De temperatuur zal ook geleidelijk oplopen naar waardes rond 6-7°C tegen de avond. Koude lucht zit echter wel vlakbij maar waarschijnlijk zal de zachtere lucht toch kunnen doordringen tot ergens halverwege Nederland.

Woensdag wordt de zachte lucht volgens de meeste modeloplossingen dan weer stilaan naar het zuiden terug gedrongen. In de ochtend is het nog zacht met een graad of 7 maar reeds rond de middag kunnen daar een paar graadjes vanaf geknabbeld zijn. Tijdens het eerste deel van de dag kunnen er nog een paar regenbuien vallen maar namiddag blijft het op de meeste plaatsen droog. Waarschijnlijk zal het in de nacht naar donderdag dan weer gaan vriezen.

Donderdag zou er dan wel eens flink wat sneeuw kunnen vallen in Limburg bij temperaturen rond het vriespunt. Nog niet alle weermodellen zijn het daar echter over eens, dus het loont toch wel de moeite om de ontwikkelingen voor de laatste dag van het jaar op de voet te blijven volgen. Ook voor de eerste dag van het nieuwe jaar zien de meeste weerkaarten er behoorlijk winters uit.

Vanwege deze uitzonderlijke situatie wil ik u voor meer duiding bij de weermodellen ook eens verwijzen naar m'n eigen website. Daar heb ik namelijk meer ruimte voor achtergrondinformatie.

Ruben Weytjens

Niet te missen