"Eurolanden moeten tekorten ten laatste in 2011 terugschroeven"

De zestien eurolanden moeten haast maken met het afbouwen van hun tekorten. Ten laatste in 2011 moet daar een begin mee gemaakt worden.

ghouben

Dat heeft voorzitter Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) gezegd in een interview in de Duitse krant Bild am Sonntag.

Griekenland

"Om het vertrouwen in de overheidsfinanciën te waarborgen, moeten tekorten uiterlijk 2011 en voor sommige landen al in 2010 worden teruggedrongen", zei Trichet. Onder meer Griekenland dreigt in de problemen te geraken door zijn oplopende schuld. Het land moet een pak meer intrest betalen om nieuwe leningen te krijgen en zal drastisch in de uitgaven snoeien. Even ontstond er zelfs speculatie dat Griekenland uit de eurozone zou moeten stappen.

3 procent

De landen met de euro hebben afgesproken om het begrotingstekort niet verder te laten oplopen dan 3 procent van het bruto nationaal product.

Bijna alle eurolanden hebben deze drempel door de economische crisis ruil overschreden. In België was enkele maanden geleden politieke consensus bereikt om het begrotingstekort pas in 2013 af te bouwen, maar onder druk van Europa moet ons land andere begrotingsplannen maken.