Het weer voor zondagmiddag 27 december

Vanmiddag schommelt de temperatuur in Limburg rond een graad of 5. Het blijft vaak grijs maar overwegend droog, al kunnen er verspreid wel een paar buien opduiken. De wind waait matig uit zuidwestelijke richting.

Maandag blijft het overal droog.

rweytjens_fr

De minima liggen rond +1 of +2°C en aan de grond kan het licht vriezen. Het blijft een frisse dag met maxima tot 3 of hooguit een lokale 4°C. In de nacht naar dinsdag gaat het op de meeste plaatsen weer lichtjes vriezen.

Dinsdagochtend liggen de minima tussen -2°C in de Kempen en het vriespunt nabij de stadskernen. Voormiddag is het droog, maar namiddag komt vanuit het zuiden een regenzone opzetten. Deze regenzone brengt ook flink zachtere lucht met zich mee, maar de modellen laten deze zachte lucht ergens in onze omgeving tot stilstand komen. Mogelijk net ten zuiden van ons, waardoor de temperatuur dinsdagavond amper net boven nul uitkomt maar mogelijk ook net ten noorden van ons waardoor het dinsdagavond net zo goed +10°C kan zijn.

Ook de dagen daarna blijven we op de wip zitten tussen koude lucht vanuit het oosten met kans op winterse neerslag of sneeuw en zachte lucht vanuit het zuidwesten met regen. Het is op dit moment absoluut niet te zeggen wat het zal worden. Mogelijk zullen er al grote verschillen optreden tussen het zuiden en noorden van de provincie. De weermodellen verwachten wel allemaal dat de koude lucht op Nieuwjaarsdag over Limburg zal liggen, met sneeuwkansen. Dat wordt dus iets om zeker in het oog te houden voor Oudejaarsnacht. Of dat wintertje dan een blijvertje zal zijn is nog erg onzeker.

Vanwege deze zeer moeilijke situatie wil ik u uitzonderlijk ook eens verwijzen naar m'n eigen website voor meer duiding bij de huidige weerkaarten.

Ruben Weytjens

Niet te missen