Nigeriaanse terrorist officieel aangeklaagd

Abdul Farouk Abdulmutallab, de 23-jarige Nigeriaan die een vliegtuig met bestemming Detroit wilde opblazen, werd officieel aangeklaagd. Dat heeft de Amerikaanse minister van Justitie bekendgemaakt.

kscherpenberg

Volgens speurders zit de al-Qaida-tak in Jemen achter de mislukte aanslag. De dader zou gedetailleerde informatie opgebiecht hebben betreffende zijn rekrutering en de voorbereiding van de aanslag die plaats had moeten vinden op kerstdag.

Zat u op de bewuste vlucht of kent u iemand die aan boord was? Laat het ons dan weten. Vergeet uw contactgegevens (naam, telefoonnummer,..) niet te vermelden.

Lees ook: Vader verdachte Nigeriaan oud-minister Lees ook: Ook Zaventem is voorzichtig na mislukte aanslag VS Lees ook: Mislukte aanslag op Amerikaans vliegtuig Lees ook: Nederlander verijdelde aanslag Amerikaans vliegtuig

De aanslag zou zijn mislukt omdat de ontsteker te klein was. Een andere bron heeft het over een slecht contact met de explosieven.

De leiders van al-Qaida in Jemen zouden zelf de elementen voor de klein pentrietbom in de kleren van Abdulmutallab genaaid hebben.

'Shoe bomber'

De gebruikte munitie zou dezelfde zijn als die van de zogenaamde 'shoe bomber', Richard Reid. Die probeerde eind 2001 een vliegtuig op te blazen, dat tussen Parijs en Miami vloog. De explosieven had hij verstopt in een van zijn schoenen.

Meer over Nigeria