Vader verdachte Nigeriaan oud-minister

De Nigeriaan die een aanslag wilde plegen op een vlucht van Schiphol naar het Amerikaanse Detroit, komt uit een welvarende familie. Zijn vader was zelfs ooit minister van Olie van het Afrikaanse land.

kscherpenberg

De 70-jarige Alhaji Umaru Mutallab stapte eerder deze maand op als directeur van PLC, de oudste bank van Nigeria. Familieleden beweren dat de vader recent had uitgehaald naar zijn 23-jarige zoon omdat ie er steeds extremere religieuze ideeën op nahield.

De oud-minister is naar verluidt erg aangedaan door het nieuws. Hij zou ook verbaasd zijn dat zijn zoon naar de VS mocht reizen, want zes maanden geleden zou Alhaji Umaru Mutallab aan de Amerikaanse ambassade, de lokale autoriteiten en veiligheidsdiensten in de Nigeriaanse hoofdstad Ubuja verklaard hebben wat zijn zoon van plan was. Er is een onderzoek gestart.

Preken

De mama van de terrorist is afkomstig uit Jemen. In dat land zou de twintiger zijn brandgevaarlijke stoffen hebben gekocht, waarmee hij het vliegtuig wilde opblazen.

Toen hij nog school liep, preekte Abdul Farouk Umar Abdulmutallab al tegen medescholieren over de islam. Hij zou eerder al gebroken hebben met zijn familie.

Meer over Nigeria