Nederlander verijdelde aanslag Amerikaans vliegtuig

De Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) beweert dat de 23-jarige Nigeriaan Farouk Abdulmutallab wel degelijk een veiligheidscontrole heeft ondergaan op Schiphol. Wel is niet duidelijk hoe de Afrikaan met explosief materiaal aan boord van een vliegtuig is geraakt. Ondertussen blijkt dat een 32-jarige Nederlander de aanslag verijdeld heeft. Nigeria is ook een onderzoek gestart.

jlenaerts

De uitbater van Schiphol staat samen met particuliere beveiligers in voor de controle op de Nederlandse luchthaven. De NCTb en de marechaussee houden hierop toezicht.

"Bij de security check zijn geen onregelmatigheden geconstateerd", klinkt het nu. "Ondanks een volgens de voorschriften uitgevoerde controle valt niet uit te sluiten dat potentieel gevaarlijke voorwerpen aan boord worden gebracht, zeker voorwerpen die met de huidige beveiligingstechnologie zoals metaaldetectiepoorten moeilijk zijn op te sporen."

Farouk Abdulmutallab probeerde een aanslag op een vliegtuig van Northwest Airlines te plegen. Hij had explosief materiaal op zijn been geplakt dat hij tot ontploffing probeerde te brengen met een injectiespuit vol chemicaliën. Hij kwam om 05.37 uur aan op Schiphol en kon van daar zonder problemen vertrekken naar de VS.

Jasper Schuringa

Ondertussen is bekend geraakt dat een 32-jarige Nederlander de aanslag verijdeld heeft. Jasper Schuringa kon de Nigeriaan in een houdgreep houden tot na de landing. Daarbij raakte hij zelf lichtgewond: hij verbrandde zijn handen, scheurde zijn kledij en raakte zijn schoenen kwijt.

Schuringa was met zijn zus op weg naar Costa Rica toen hij zag wat Farouk Abdulmutallah van plan was. "Hij vertelde dat hij dwars over alle stoelen was gevlogen. Toen heeft hij die man in elkaar geslagen, de man naar de voorkant van het toestel gesleurd en daarna de vlammen gedoofd. We zijn trots op hem, maar we zijn ook heel erg geschokt, want het had in één seconde ook totaal anders kunnen aflopen", aldus zijn ouders in De Telegraaf.

Lees ook: Ook Brussels Airport is voorzichtig na mislukte aanslag VS Lees ook: Mislukte aanslag op Amerikaans vliegtuig Lees ook: Vader verdachte Nigeriaan oud-minister