Aantal lynchpartijen verdubbeld in Guatemala

In Guatemala nemen de burgers steeds meer het recht in eigen handen. Het aantal lynchpartijen is dit jaar verdubbeld.

ssimons

Enkele uren nadat een buschauffeur werd doodgeschoten in Sololá, een stad van driehonderdduizend inwoners in het zuidwesten van het land, werden de drie vermoedelijke daders gevonden. Woedende burgers hebben de drie levend verbrand op het belangrijkste plein van de stad. Ook twee politievoertuigen en een politiepost gingen in vlammen op.

Deze lynchpartijen dreigen dagelijkse realiteit te worden in het Centraal-Amerikaanse land. Vorig jaar werden er 56 geteld, dit jaar al 110 (cijfers op 9 december, red.). Vorig jaar kwamen daarbij 22 mensen om en raakten 96 mensen geworden, dit jaar vielen al 42 doden en bedroeg het aantal gewonden 211.

Straffeloosheid

Een vaak gehoorde stelling is dat de lynchpartijen een reactie zijn op de straffeloosheid in het land. Volgens de onafhankelijke Internationale Commissie tegen de Straffeloosheid in Guatemala blijft 98 procent van de misdaden onbestraft. De mensenrechtenorganisatie Grupo de Apoyo Mutuo telde van januari tot eind november dit jaar al 3615 moorden, 300 meer dan in het volledige jaar 2008.

"De mensen zien dat een opgepakte misdadiger een borg betaalt en na twee of drie dagen alweer op straat loopt en misdaden pleegt", zegt José María Julajuj, burgemeester van Sololá.

Diepere oorzaak

Socioloog Gustavo Palma, van de Vereniging voor de Vooruitgang van de Sociale Wetenschappen in Guatemala, is het niet eens met de stelling dat lynchpartijen een gevolg zijn van de straffeloosheid. Volgens hem zit de echte oorzaak dieper. Hij wijst op de armoede, de marginalisering en het gebrek aan basisvoorzieningen – structurele problemen die hoofdzakelijk de inheemse bevolking treffen en de voedingsbodem kunnen vormen voor dit soort sociale reacties.

RP

IPS

Meer over Guatemala