Paus Benedictus spreekt 'Urbi et Orbi' uit ondanks aanval

Paus Benedictus XVI heeft op het Sint-Pietersplein in Rome zijn traditionele 'Urbi et Orbi' uitgesproken. Hij wenste iedereen een zalige kerst en gaf zijn zegen over de stad Rome en over de wereld. Over het incident tijdens de middernachtmis repte hij met geen woord.

ikerremans

"Zalig kerstmis", sprak de paus de menigte toe op het Sint-Pietersplein. De zegen 'Urbi et Orbi' werd in zestig talen uitgesproken, waaronder ook het Nederlands.

Geen egoïsme

De paus riep de wereld op om migranten niet in de steek te laten. Hij drukte ook zijn medeleven uit met slachtoffers van geweld, natuurrampen en armoede. Benedictus XVI vroeg aan de Europeanen en de Amerikanen "om egoïsme en gevoelloosheid achterwege te laten".

De paus sprak met geen woord over het incident van donderdagavond, tijdens het begin van de middernachtmis. Toen stortte een 25-jarige vrouw zich op de paus en bracht hem ten val. Hij bleef zelf ongedeerd, maar een Franse kardinaal brak zijn dijbeen.

Lees meer: Paus ten val gebracht bij start middernachtmis

Was u donderdagavond aanwezig in de Sint-Pietersbasiliek of hebt u de aanval op de paus van nabij meegemaakt? Mail dan uw getuigenis naar onze redactie! Vergeet ook uw naam en woonplaats niet te vermelden.

Meer over Rome