Het weer voor Kerstmis 2009

Op Kerstdag schommelt de temperatuur in de ochtend net boven het vriespunt. Voormiddag kan er smeltende sneeuw vallen omdat we ons even weer in wat koudere lucht bevinden, maar al snel zal de temperatuur gaan oplopen tot +3 of +4°C vanmiddag. Namiddag valt er nog regelamtig regen maar tegen de avond verschijnen er enkele opklaringen. De temperatuur zoekt vannacht weer het vriespunt op en met de vorst nog in de grond kan het zeker weer glad worden op de wegen. Er staat een matige westenwind.

rweytjens_fr

Vooral in het noorden van onze provincie is er nog sprake van een witte Kerst, zoals hier in Neeroeteren. Maar het is dan wel een vuile, natte witte Kerst en tegen de avond zal de meeste sneeuw ook in deze regio weggedooid zijn.

Zaterdagochtend kan het opnieuw een graadje vriezen. Overdag loopt de temperatuur op naar een graad of 4. Het blijft overwegend droog, al is een winterse bui niet uitgesloten. Er waait een matige wind uit het zuidwesten.

Zondagochtend ligt de temperatuur waarschijnlijk net boven het vriespunt. Namiddag wordt het ongeveer 5 graden. Verspreid kunnen er een aantal buien vallen maar meestal blijft het droog. De wind waait nog steeds matig uit zuidwestelijke richting.

Begin volgende week wordt het nog wat zachter met soms veel regen.

Op langere termijn echter laten de weermodellen de winter terugkeren, mogelijk nog vooraleer we aan het nieuwe jaar zijn begonnen. Reeds vanaf dinsdag bevinden we ons op het strijdtoneel tussen zachte lucht vanuit het zuidwesten en koude lucht vanuit het oosten. Het is echter nog niet duidelijk wanneer de koude lucht het zal halen.

Ruben Weytjens

Niet te missen