Kardinaal Danneels draagt allerlaatste middernachtmis op

Kardinaal Godfried Danneels heeft op kerstavond zijn allerlaatste middernachtmis opgedragen in de Brusselse Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal. Danneels gaat op 75-jarige leeftijd met pensioen.

ikerremans

"Je moet kunnen komen en je moet kunnen gaan, maar ik zou liegen als ik zeg dat het mij niets doet. Ik ben aan het aftellen, maar ik weet niet hoeveel ik moet aftellen. Dat is wat vervelend, maar ik heb ook nog zoveel mooie dingen te doen in deze periode van het jaar", reageerde Danneels vrijdagmorgen op Radio1. Hij wacht nog op de brief uit Rome waarna zijn pensioen effectief van start kan gaan.

Zorg voor de aarde

Danneels had het onder andere over de klimaattop in Kopenhagen. Dat de top mislukt was, wilde hij niet gezegd hebben, maar wat concrete besluiten betreft is de top er wat "bekaaid" uitgekomen. Toch is Danneels optimistisch en meent dat de "zorg voor onze aarde voorgoed op de kaart gezet is".

Daklozen

De kardinaal was ook erg aangegrepen door de vele daklozen die de afgelopen dagen en weken in de koude hebben moeten slapen. Belangrijk daarbij is dat de kardinaal vindt dat ook de kerk inspanningen moet doen om die mensen op te vangen.

"En dan die andere soort kinderen: de armen en daklozen in de straten in deze koude winternachten. Want ook zij - ja, zelfs de hele samenleving - lijden onder de CO2-uitstoot van onnodige luxe en verspilling die onze samenleving bezwaart. Hier staan ook schouwen die zwarte rook de hemel in blazen en ontbreekt ook de filter op onze drang naar meer en almaar meer. Er is werk en sensibilisatie nodig voor die ecologie van gezin en samenleving."

Blijf jezelf

Danneels uitte tenslotte ook kritiek op het commerciële karakter en "de geschenkenregen" van Kerstmis. "Het enige geschenk, zegt God, dat me plezier doet is de liefde. Want liefde is het enige cadeau dat blijft", aldus Danneels.

Zelf gaat Danneels meer lezen, bidden en cultuur opsnuiven als zijn pensioen werkelijk van start gaat. "Blijf jezelf, gebruik de talenten die je zelf hebt. Wij moeten niet op elkaar gelijken", geeft hij nog als tip aan zijn opvolger.

Meer over Godfried Danneels