Paus ten val gebracht door vrouw bij start middernachtmis

Opschudding donderdagavond in Vaticaanstad. Aan de start van de middernachtmis, die dit jaar uitzonderlijk twee uur vroeger van start ging, werd paus Benedictus XVI ten val gebracht. De paus bleef echter ongedeerd en kon de misviering voortzetten.

jrosquin

Het incident, het ergste in jaren voor het Vaticaan, verandert niets aan de verdere plannen van de paus. Om 12 uur sprak Benedictus XVI het traditionele ‘Urbe et Orbi’ uit op het Sint-Pietersplein. "U zal merken dat hij er goed aan toe is", aldus woordvoerder Ciro Benedettini. "Die duw van gisteren was niet het einde van de wereld."

Breuk

Bij het binnentreden van de tot de nok gevulde Sint-Pietersbasiliek wist een jonge vrouw in jeans en rood jasje de beveiliging te omzeilen en stortte ze zich op de 82-jarige paus. Die verloor daarbij het evenwicht en kwam ten val.

Benedictus XVI liep echter geen verwondingen op en kon de misviering gewoon voorzetten zoals voorzien. Hij was duidelijk wel aangeslagen door het incident en struikelde een paar keer over zijn woorden. De Franse kardinaal Roger Etchegaray viel ook op de grond bij het incident en brak zijn dijbeen.


Was u donderdagavond aanwezig in de Sint-Pietersbasiliek of hebt u de aanval op de paus van nabij meegemaakt? Mail dan uw getuigenis naar onze redactie! Vergeet ook uw naam en woonplaats niet te vermelden.


Labiel

De bewuste vrouw is 25 en heeft de Italiaanse en Zwitserse nationaliteit. Ze zou een labiele persoonlijkheid hebben en werd gearresteerd. Het Vaticaan benadrukte dat ze niet gewapend was. Ze heeft ook vorig jaar al eens geprobeerd om de paus aan te vallen, maar toen werd ze tegengehouden.

Door het incident worden heel wat vragen gesteld bij de veiligheid in het Vaticaan.

Het Vaticaan besliste om de middernachtmis dit jaar uitzonderlijk twee uur eerder te laten plaatsvinden. De 82-jarige paus wilde zijn krachten wat sparen vanwege zijn erg drukke schema.

Meer over Vaticaan