Zeker 27 doden bij aanslagenregen in Irak

Bij een reeks bomaanslagen in Irak zijn donderdag minstens 27 mensen om het leven gekomen. Daarnaast vielen er zeker 100 gewonden. Alles wijst erop dat het om sektarisch geweld gaat.

jrosquin

De laatste in de reeks aanslagen was gericht op sjiitische moslims in de omgeving van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Acht mensen kwamen daarbij om het leven.

De zwaarste aanslag gebeurde even daarvoor toen in de Sjiitische stad Hilla, zo'n 100 km ten zuiden van Bagdad, zeker vijftien doden vielen bij een dubbele bomaanslag. Ruim 70 mensen raakten gewond.

Eerder vonden er ook aanslagen plaats in de heilige stad Karbala, in Mosoel en in de oliestad Kirkoek. Bij die verschillende aanslagen werden zeker zeven mensen omgebracht. Ook bij een sjiitische begrafenisplechtigheid vielen meerdere doden bij een aanslag.

Sjiitische moslims vieren momenteel Asjoera, een veertigdaags religieus feest, waarin de dood van imam Hoesein, de kleinzoon van de profeet Mohammed, wordt herdacht. Voor die herdenking werden de veiligheidsmaatregelen over het hele land opgevoerd.

Meer over Irak